Cybercriminaliteit kost 10 miljard per jaar voor Nederland

posted in: Nieuws | 46

Problemen door cybercriminaliteit kost veel Nederlandse bedrijven jaarlijks een hoop geld. Ook de overheid moet er jaarlijks een hoog bedrag voor neerleggen. In totaal gaat het om een bedrag dat oploopt tot maar liefst 10 miljard euro. Het gaat hier voornamelijk om zaken als diefstal van intellectuele eigendommen, door het vrijkomen van privacygevoelige gegevens veroorzaakte schade, en het stelen van geld van geld.

Deloitte bracht deze informatie vorige week in de Cyber Value at Risk in The Netherlands data analyse naar buiten. Het is voor het eerst dat Deloitte de cyberrisico’s van cybercriminaliteit in Nederland gedetailleerd in beeld gebracht heeft. Het onderzoek richt zich op de meest relevante economische sectoren van Nederland. Met name de techsector, verschillende defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartorganisaties, de publieke sector, en de banken zijn erg kwetsbaar voor cybercriminaliteit. In het ergste geval kan het geschatte schadebedrag voor individuele organisaties oplopen tot nog eens achttien keer meer dan het waardeverlies dat ze verwachten.

Volgens Deloitte moet het waardeverlies van 10 miljard euro gezien worden als een van de kosten van de digitalisering. De digitalisering brengt een hoop welvaart en positieve veranderingen, maar is helaas volgens cybersecurityexpert Maarten van Wieren ook onlosmakelijk verbonden aan cybercriminaliteit.

Laptop